Napelem telepítés cégeknek, már 0%-os hitellel is

Kamatmentes zöld hitelprogram

Május 24-én frissült a KKV Technológia Plusz Hitelprogram pályázati kiírása, melynek keretében eszközberuházás mellett napelemes fejlesztésekre és elektromos autó vásárlására is kamatmentes hitelt biztosít a kormány pályázónként 100 millió forintos összegig.

A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és 
középvállalkozások olyan beruházásainak a támogatása, ahol a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek akadályozzák a finanszírozást.

A pályázat kódja: GINOP Plusz- 1.4.3-24 (KKV Technológia Plusz Hitelprogram)

A hitelkérelem alapjául szolgáló projekt fő eleme technológiai korszerűsítést eredményező új eszközbeszerzés, melyhez azonban további elemek kapcsolhatók, mint például megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához szükséges új eszközbeszerzés költségei – ideértve a kivitelezési és beüzemelési költségeket is, egyszerűbben fogalmazva napelemes rendszer telepítése, de akár elektromos autó vásárlása is finanszírozható a kölcsön egy részéből.

Főbb tudnivalók a pályázatról
  • Keretösszeg: 155,54 milliárd Forint, melynek legalább 65%-a a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon projektet megvalósító vállalkozások részére kerül allokálásra.
  • Finanszírozás: éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsön biztosítása 10 millió – 100 millió Ft hitelösszeg között. Az igényelt hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét.
  • Benyújtás: a kölcsönkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz (MFB Pont Plusz) nyújtható be. A Hitelprogram keretében 2024. december 30-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani.
  • Saját forrás: a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a, regionális beruházási támogatással érintett költségtételek vonatkozásában az elszámolható költségek legalább 25%-a
  • A projekt időtartama: a megvalósítás határideje (fizikailag és pénzügyileg befejezett projekt) a szerződéskötést követő 18 hónap, amely határidő indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.
  • A kölcsön futamideje: a folyósított hitel futamideje a beruházással érintett eszköz amortizációs idejétől függ, 50%-os amortizációs kulcs esetén legfeljebb 24 hónap, minimum 10%-os mértékű megújuló energiával kapcsolatos beruházást is tartalmazó projekt esetén a szerződéskötéstől számított legfeljebb 120 hónap, amennyiben a kivitelezéssel érintett ingatlan is bevonásra kerül a fedezeti körbe.
  • A megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához kapcsolódó új eszközök költsége és az új elektromos gépjármű beszerzésének költségei együttesen nem haladhatják meg az összes elszámolható költség 50%-át.
A kölcsön igénylésére jogosultak köre

Olyan devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel és magyar adószámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek legalább 5 főt foglalkoztatnak, és amelyek legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

A projekt megvalósítási helye csak Budapesten kívül lehet, de budapesti székhellyel rendelkező szervezet projektje is támogatható, amennyiben a Projekt maga Budapesten kívül, de Magyarországon valósul meg.

Scroll to Top