Kérdések - Válaszok

Napelem Kisokos

Napelemekkel, napelemes rendszerekkel kapcsolatos alapvető információk összefoglalása és rövid válaszok amelyek segítenek a tájékozódásban.

Mekkora napelemes rendszer szükséges egy átlagos családi ház áramellátásához? Mire elég egy 5 kW-os rendszer? Mire elég egy 10kW-os rendszer?

Egy 5KW-os napelem rendszer általános felhasználást feltételezve egy kisebb, például 50-70 nm közötti lakás elektromos energiaigényét tudja kiszolgálni, akár hűtő-fűtő klíma általi fűtésrásegítéssel is. Természetesen egy kis lakásnak is lehet magas energiaigénye, és egy családi háznak is alacsony villanyszámlája amennyiben korszerű megoldásokat alkalmazunk, de általánosságban egy 10KW-os rendszer már egy nagyobb, 100-120m2-es ház energiaigényét is el tudja látni és a fűtés nagy részét is el tudja vinni. Az ennél is nagyobb 12-15KW-os rendszerek pedig már akár a teljes fűtést is ki tudják váltani, és egy elektromos autó töltésébe is be tudnak segíteni.

Hogyan hasznosítható a megtermelt energia?

A napelemes rendszer a napenergiát egyenárammá alakítja, amiből egy inverter segítségével váltóáramot kapunk, így biztosíthatjuk háztartásunk részleges vagy teljes áramellátását. Napelemes rendszer segítségével megtermelhetjük a háztartásunk számára szükséges elektromos áramot, ideértve akár egy elektromos / hibrid autó töltését, megoldjuk a víz melegítését, és akár az épület fűtéstechnikáját is optimalizálhatjuk.

Mi történik a megtermelt, de fel nem használt energiával?

Amennyiben a napelemes rendszerünk az aktuálisan felhasznált mennyiségnél több energiát termel, elviekben lehetőség van a többletmennyiség hálózati betáplálására, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az áramszolgáltató átveszi tőlünk a többlet energiamennyiséget. Ezt a lehetőséget azonban a kormány ideiglenesen felfüggesztette, így jelenleg csak azok a felhasználók élhetnek a betáplálási lehetőséggel, akik ezt az igényüket 2022 október végéig bejelentették.

A felfüggesztés oka, hogy a kormány az ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését, és a fejlesztések idejére tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, így az ellátásbiztonság fenntartása érdekében a kormány ideiglenesen felfüggesztette a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél.
A korlátozás részleges vagy teljes feloldásáról várhatóan az idei nyár végén születik majd döntés.

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer kiépítése?

5KW-os rendszer:
12db 410W-os Risen Solar panel Huawei 5KW-os inverterrel
Kompletten tartószerkezettel, segédanyagokkal, tervezéssel, engedélyeztetéssel, beüzemeléssel már bruttó 2.368.000Ft-tól elérhető.

10KW-os rendszer:
24db 410W-os Risen Solar panel Huawei 10KW-os inverterrel
Kompletten tartószerkezettel, segédanyagokkal, tervezéssel, engedélyeztetéssel, beüzemeléssel már bruttó 3.979.000Ft-tól elérhető.

Mekkora megtérülési idővel érdemes kalkulálni?

Lakossági felhasználás esetén a megtermelt és elfogyasztott energia mennyiségétől függően 5-10 év közötti megtérülési költséggel lehet számolni a teljes kivitelezési költség figyelembe vételével, de amennyiben a kiépítéshez a fogyasztó pályázati lehetőséget is igénybe tud venni, értelemszerűen a megtérülést is csak a felhasznált önerő mértékéig kell kalkulálni, így például 10%-os önerő mellett jellemzően egy év alatt megtérül a napelemes rendszer.

Milyen pályázati lehetőségek várhatóak?

A lakossági napelemes pályázat első szakasza már lezárult, a második szakasz megnyitását pedig a kormány határozatlan időre elhalasztotta. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a második szakasz elindításáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően döntenek majd. Mint ismert, az Európai Bizottság mintegy 7,5 milliárd eurónyi forrás zárolását jelentette be tavaly, ehhez az összeghez pedig csak akkor férhet hozzá Magyarország, ha a vonatkozó rendeletben előírt 27 mérföldkövet teljesíti a kormány. A mérföldkövek teljesítéséig a helyreállítási uniós alap keretében semmilyen kifizetés nem történhet meg Magyarország felé, a napelemes pályázatok pedig ebbe a csomagba tartoznak.

További információra lenne szüksége? Konkrét kérdése van?
Scroll to Top