Kérdések - Válaszok

Napelem kisokos

Napelemekkel, napelemes rendszerekkel kapcsolatos alapvető információk összefoglalása és rövid válaszok amelyek segítenek a tájékozódásban.

Mekkora napelemes rendszer szükséges egy átlagos családi ház áramellátásához? Mire elég egy 5 kW-os rendszer? Mire elég egy 10kW-os rendszer?

Egy 5KW-os napelem rendszer általános felhasználást feltételezve egy kisebb, például 50-70 nm közötti lakás elektromos energiaigényét tudja kiszolgálni, akár hűtő-fűtő klíma általi fűtésrásegítéssel is. Természetesen egy kis lakásnak is lehet magas energiaigénye, és egy családi háznak is alacsony villanyszámlája amennyiben korszerű megoldásokat alkalmazunk, de általánosságban egy 10KW-os rendszer már egy nagyobb, 100-120m2-es ház energiaigényét is el tudja látni és a fűtés nagy részét is el tudja vinni. Az ennél is nagyobb 12-15KW-os rendszerek pedig már akár a teljes fűtést is ki tudják váltani, és egy elektromos autó töltésébe is be tudnak segíteni.

Hogyan hasznosítható a megtermelt energia?

A napelemes rendszer a napenergiát egyenárammá alakítja, amiből egy inverter segítségével váltóáramot kapunk, így biztosíthatjuk háztartásunk részleges vagy teljes áramellátását. Napelemes rendszer segítségével megtermelhetjük a háztartásunk számára szükséges elektromos áramot, ideértve akár egy elektromos / hibrid autó töltését, megoldjuk a víz melegítését, és akár az épület fűtéstechnikáját is optimalizálhatjuk.

Mi történik a megtermelt, de fel nem használt energiával?

Amennyiben a napelemes rendszerünk az aktuálisan felhasznált mennyiségnél több energiát termel, elviekben lehetőség van a többletmennyiség hálózati betáplálására, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az áramszolgáltató átveszi tőlünk a többlet energiamennyiséget. Ezt a lehetőséget a kormány 2022 novemberétől ideiglenesen felfüggesztette, így jelenleg csak azok a felhasználók élhetnek a betáplálási lehetőséggel, akik ezt az igényüket 2022 október végéig bejelentették. 


A hálózatfejlesztési beruházások eredményeképpen azonban 2024. január 1-jétől lehetővé válik az átmeneti betáplálási korlátozás feloldása az ország legnagyobb részén. A feloldás egyelőre a hálózat 93 százalékát érinti és a  napeleminfo.mekh.hu honlapon azt is le lehet ellenőrizni, hogy az adott betáplálási pontra érvényes lesz-e a feloldás vagy sem.

Mekkora megtérülési idővel érdemes kalkulálni?

Lakossági felhasználás esetén a megtermelt és elfogyasztott energia mennyiségétől függően 5-10 év közötti megtérülési költséggel lehet számolni a teljes kivitelezési költség figyelembe vételével, de amennyiben a kiépítéshez a fogyasztó pályázati lehetőséget is igénybe tud venni, értelemszerűen a megtérülést is csak a felhasznált önerő mértékéig kell kalkulálni.

Milyen pályázati lehetőségek várhatóak?

A lakossági napelemes pályázat első szakasza már lezárult, 2024 elejétől azonban egy új program indul 75,8 milliárd forintos keretösszeggel, Napenergia Plusz néven, háztartási méretű napelemek és tárolók együttes telepítésére.

 

A pályázat tehát azoknak szól, akik új beruházásukkal már nem jogosultak az éves szaldó elszámolás igénybe vételére, így a bruttó elszámolásba kerülve az az érdekük, hogy a megtermelt energia minél nagyobb hányadát is el is fogyasszák. Ebben segít a tárolóval együttes kiépítésre vonatkozó pályázat, mely a fejlesztési költségek legfeljebb 66%-ára nyújt vissza nem térítendő támogatást, maximum 5 millió forintos támogatási összegig

 

Megkötések persze vannak, a pályázattal  támogatott napelemes rendszer ugyanis egy legalább 4, de legfeljebb 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint egy minimum 7,5, de maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állítható össze, a napelem panelek teljesítménye pedig az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet 

A pályázatra történő lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik.

Várja felkészülten a pályázat január 15-i megnyitását és kérjen előkalkulációt már most! A teljeskörű kivitelezés mellett cégünk a pályázat megírásában és benyújtásában, illetve az áramszolgáltatói engedélyeztetésben is az Ön partnere lesz. Az előkalkulációhoz kérjük az alábbi linken töltse ki adatait vagy keressen bennünket telefonon a 30/092-1439-es számon!
Scroll to Top